tiistai 8. lokakuuta 2013

Rinnakkaispiippuinen rihlakko, Merkel 240E


Nyt on tutustuminen ystävältäni lainaksi saamaani, hieman harvinaisempaan asekonstruktioon, eli haulikkorihlaan ja rinnakkaispiipuisena. Ase on taattua Merkelin perinteitä kunnioittavaa laadukasta työtä, mutta valmistustekniikoissa on hyödynnetty myös nykyaikasia tekniikoita. Tukin kaiverrukset ovat mm. tehty laserilla perinteisen käsin kaivertamisen sijaan. Onneksi aseessa on kuitenkin aistittavissa käsityön-henkeä vahvemmin kuin esim. kilpailija Blaserin cnc-sorvien muokkaamissa perus-malleissa. Kaikki Merkelin pääosat kyllä valmistetaan Suhlissa ja käsityön osuuskin on edelleen merkittävää. Valitettavasti hintaa tulee myös automaatiokoneilla tehtyihin kilpailijoihin verrattuna hieman enemmän ja samoin jos verrataan nyky-aseita viime vuosituhannen itä-Merkeleihin, niin hinnat ovat kyllä nousseet.

Aseen sulku on klassinen Greener ja laukaisulaite Anson & Deeley. Haulipiippu on pesitetty 20/76 kaliberille ja luotipiippu on Saksassa hyvinkin yleinen ja monipuolinen 7x65r. Asettahan voisi pitää myös sopivan kiikarin kanssa mm. kyttäysjahdissa kipplaufien tavoin ja x65r on suoralentoisena hyvinkin soveltuva esim. keski-euroopan gemssijahteihin. Kaksiliipasinkoneiston etummainen liipaisin on oikean puolen luotipiipulle ja Saksalaisen tyylin mukaisesti herkistetty. Ilman herkistintä luotipiipulla on asiallisen tuntuinen liipaisimen etuveto. Lukkokehyksessä on tässä mallissa kauniit Arabeski-kaiverrukset ja perinteiset vireosoittimet. Osoittimet ovat tarvittaessa tunnusteltavissa myös hämärässä. Piiput ovat 60cm pitkät ja välikiskolla toisiinsa kiinni juotetut, eli erittäin tyylikäs ja perinteinen ratkaisu. 
Aseeseen voi jälkikäteen hankkia niin haulikkopiippuparin kuin tuplaluotipiiput. Näin aseen monikäyttöisyys vaan kasvaa entisestään. 240E toimitetaan vakiona avotähtäimillä, mutta tässä aseessa on Recknagelin erittäin laadukkaat ja hyvin toimivat kääntöpikajalat sekä Aimpointin 9000L 2moa punapistetähtäin. Aseen paino ilman optiikaa on n. 3500g ja onneksi tämä massa jo rauhoittaa hieman luotipiipun astetta tymäkämpää rekyyliä.
Suomessa tällaisia aseita ei juurikaan näe ja Frankonian sivujen mukaan perusversion hinta ilman pikajalkoja on n. 4570€ (syksy 2013). Recknagel G9 Plus pikajalat asennuttuina kasvattavat paketin yhteishinnan n.5300€:oon.

Ei kommentteja: